Monday 30 September 2013

Resepi Kari Ikan Abah

Ini bukan gambar sebenar, saya tidak sempat ambil gambar  kari ikan yang abah masak, sebab masa tu kami sedang menikmati kelazatan resepi Kari Ikan Abah
 
Hari Ahad lepas abah ajar saya masak kari ikan semasa abah bujang dulu (masa belajar dulu-dulu). Kari ikan yang abah nak ajar ini ada perubaha sedikit, sebab ada penambahan dari rempah special dari kawan arwah Tok Man (Abah punya ayah). Rempah ini abah namakan Rempah Ali Taiping. Apabila saya, qistina, dan mama makan kari abah masakan, rasanya sangat sedap. Muhamad si bijak tu pula makan bertambah-tambah. OK mari saya tunjukan bagaimana cara memasakannya.
 
Bahan-Bahan:
  1. 6 ekor ikan kembung sederhana besar
  2. 8 ulas bawang merah dan dihiriskan
  3. 5 ulas bawang putih dihiriskan
  4. 5 Sudu besar rempah kari ikan
  5. 1 Sudu besar rempah Ali taiping
  6. ½ gelas air asam jawa
  7. 2 tangkai daun kari
  8. 2 biji tomato
  9. 8 biji kacang bendi
  10. 1 Kotak santan
  11. Halba Campur
  12. Garam bukit secukup rasa
Cara
 
Panaskan minyak dan masukkan halba campur. Apabila berbau harum, dengan cepat masukan bawang yang dihiris untuk menumis dan daun kari Kemudian masukkan rempah kari ikan rempah Ali bersama-sama air asam jawa. Masak sehingga hilang bau rempah, masukkan sedikit air supaya rempah tidak kering. Kemudian tambah Santan dan 2 cawan air, biar sehingga mendidih. Lebih kurang 5 hingga 10 minit masuk ikan. Biarkan ikan itu masak dan masukan tomato dan bendi. Akhir sekali masukan garam bukit sehingga rasanya memuaskan biarkan sehingga 2-3 minit. Cubalah

Friday 27 September 2013

Khasiat Vitamin B1, B6 Dan B12

Terkadang kita jadi mudah sengal-sengal setelah bekerja berat atau bersenam. ada juga orang yang mudah pegal walaupun tidak bekerja apa-apa. mungkin saja sengal yang paling akhir ini di sebabkan kerana faktor kekurangan sejumlah Vitamin b1, Vitamin b6 serta Vitamin b12. ketiga-tiganya Vitamin tersebut sangat diperlukan tubuh untuk metabolisme karbohidrat, lemak serta protein menjadi tenaga. juga khasiat untuk memelihara rangkaian saraf-saraf. Namun tak hanya berperanan untuk metabolisme saja, ketiga Vitamin ini juga berguna pada beberapa bahan makanan yang kita jumpai didalam kehidupan sehari-hari

Faedah Dan Khasiat Dari VIT. B1, B6 serta B12 tersebut ?

Sumber Vitamin B: beras merah, kuning telur, ikan, kacang-kacangan serta gandum

Khasiat: membuat lancar metabolisme membuat lancar peredaran darah mengoptimumkan kegiatan kognitif serta manfaat otak mengelak terjadinya rusaknya saraf memulihkan masalah saraf pusat serta pinggir

Sumber Vitamin B6: ragi kering, daging, hati, ginjal, ikan, lemak, kacang-kacangan, beras tumbuk

Khasiat: membuat lancar metabolisme menolong penghantaran impuls saraf menambah kekebalan tubuh melindungi keseimbangan garam-garam mineral menolong sintetik rna serta dna
 

Vitamin B12 bersumber : hati, ikan, susu serta olahannya, daging, telur serta rumput laut

Khasiat: mengelak rosaknya saraf membentu pembentukan sel darah merah membuat lancar metabolisme sistem tubuh merubah karbohidrat, protein serta lemak jadi tenaga yang jelas, makan makanan berkhasiat.

Tuesday 24 September 2013

Vitamin A
 
Vitamin A atau dikenal juga dengan nama Retinol merupakan vitamin yang sangat diperlukan tubuh. Selama ini, kebanyakan dari kita hanya mengenal vitamin A sebagai vitamin yang berfungsi menjaga kesihatan mata, sehingga ia dikenali sebagai vitamin mata. Namun sebenarnya, fungsi dari vitamin ini sangatlah banyak.
 
Vitamin A merupakan vitamin yang larut dalam lemak. Didalamnya terdapat Retinol yang mempunyai peranan paling banyak dalam tubuh.
 
Berikuti ini adalah beberapa manfaat vitamin A:
 
Vitamin A sangat berperanan dalam pembentukan deria penglihatan. Vitamin ini akan membantu mengubah isyarat molekul dari sinar atau cahaya yang diterima retina untuk menjadi suatu unjuran gambar di otak kita.
 
Vitamin A boleh membantu sel untuk membiak secara normal. Jika sel-sel tersebut tidak membiak secara normal, boleh berubah menjadi pra-kanser.
 
Vitamin A juga sangat baik bagi ibu hamil. Kerana dapat membantu pertumbuhan dan perkembangan embrio dan janin, serta akan mempengaruhi gen untuk perkembangan organnya.
 
Vitamin A melindungi tubuh dari inveksi organisma asing seperti bakteria patogen. Vitamin ini akan meningkatkan aktiviti kerja dari sel darah putih dan antibodi di dalam tubuh, sehingga tubuh menjadi lebih tahan terhadap kompaun toksin ataupun serangan mikroorganisma parasit
 
Pelbagai Peranan Vitamin A dalam tubuh, seperti berikut:
  1. Penglihatan
  2. Penyalinan Gen
  3. Fungsi imunisasi
  4. Perkembangan janin dan pembiakan
  5. Metabolis tulang
  6. Haematopoiesis
  7. Kesihatan kulit
  8. Aktiviti antioxidant
Sumber Vitamin A
  • Lobak Merah. Sayur-sayuran berwarna oren ini memang kaya akan vitamin A. Satu lobak saiz sedang mengandung 200% daripada keperluan rata rata vitamin A orang tiap hari. Selain itu juga lobak mengandungi vitamin C, K, dan B, juga magnesium dan serat.
  • Salad. Satu cawan salad yang diparut mengandung 361 IU vitamin A dan 10 kalori.
  • Ubi Jalar. Ubi jalar menyediakan 438% daripada keperluan rata-rata orang dewasa. Iaitu untuk saiz ubi jalar sedang mengandung 21909 IU.
  • Minyak hati ikan Kod. Minyak hati ikan kod mengandungi banyak vitamin dan mineral diantaranya adalah vitamin D, omega 3 dan vitamin A. Satu sudu makan minyak hati ikan kod mengandungi 14000 IU vitamin A
  • Lada Merah. Rempah rempah ini menambah rasa makanan dan tentu menambah vitamin A. dalam 1 sudu makan lada merah terkandung 2018 IU vitamin A atau kira-kira 42% keperluan sehari vitamin A
  • Hati Ayam Belanda. Dalam 100 gram hati ayam belanda penuh dengan 75333 IU vitamin A atau 1507% dari nilai harian rata rata keperluan vitamin A.
  • Lada. Satu sudu menyediakan 69% daripada jumlah harian vitamin A yang disyorkan. Lada juga merupakan sumber Vitamin C, kalium dan kalsium
  • Mangga. Buah yang terasa manis ini dalam 1 cawan hirisan mangga menyediakan kira-kira 1785 IU atau sekitar 36% daripada keperluan rata-rata harian vitamin A.
  • Susu. Secawan susu mengandungi pelbagai nutrisi seperti kalsium, protein, Vitamin D dan A. I cawan susu mengandungi 395 IU vitamin A.
  • Butternut. Warna kuning-oren butternut adalah tanda tinggi dalam beta karotena, yang ditukar menjadi Vitamin A dalam tubuh. Dalam 1 cawan butternut mengandung 22868 IU vitamin A
  • Kacang Pea. Satu hidangan kacang pea (setengah cawan) menyediakan 134% dari jumlah rata-rata harian Vitamin A yang disyorkan.
  • Lobak Putih. Satu cawan lobak yang dicincang mengandungi 6373 IU vitamin A.
  • Buah Aprikot kering. satu cawan kering aprikot mengandungi 94% daripada jumlah rata-rata harian Vitamin A yang disyorkan.
  • Tomato. Sebuah tomato ukuran sedang 20% daripada keperluan Vitamin A untuk sehari. Tomato juga merupakan sumber Vitamin C dan Likopen.
  • Bayam. Satu cawan bayam mengandungi 2464 IU vitamin A. atau sekitar 49% keperluan harian vitamin A. Selain itu bayam mengandungi Vitamin C, Vitamin K, mangan, besi, dan kalsium .
  • Betik. Sebuah betik saiz kecil mengandungi 1444 IU Vitamin A (29% DV). Buah tropika ini juga kaya beberapa vitamin, mineral, enzim, dan antioksidan.
  • Hati Lembu. 100 gram hati lembu mengandungi lebih dari 300% daripada pengambilan Vitamin A penting untuk sehari (16898 IU)