Terkadang kita jadi mudah sengal-sengal setelah bekerja berat atau bersenam. ada juga orang yang mudah pegal walaupun tidak bekerja apa-apa. mungkin saja sengal yang paling akhir ini di sebabkan kerana faktor kekurangan sejumlah Vitamin b1, Vitamin b6 serta Vitamin b12. ketiga-tiganya Vitamin tersebut sangat diperlukan tubuh untuk metabolisme karbohidrat, lemak serta protein menjadi tenaga. juga khasiat untuk memelihara rangkaian saraf-saraf. Namun tak hanya berperanan untuk metabolisme saja, ketiga Vitamin ini juga berguna pada beberapa bahan makanan yang kita jumpai didalam kehidupan sehari-hari
Faedah Dan Khasiat Dari VIT. B1, B6 serta B12 tersebut ?
Sumber Vitamin B: beras merah, kuning telur, ikan, kacang-kacangan serta gandum
Khasiat: membuat lancar metabolisme membuat lancar peredaran darah mengoptimumkan kegiatan kognitif serta manfaat otak mengelak terjadinya rusaknya saraf memulihkan masalah saraf pusat serta pinggir
Sumber Vitamin B6: ragi kering, daging, hati, ginjal, ikan, lemak, kacang-kacangan, beras tumbuk
Khasiat: membuat lancar metabolisme menolong penghantaran impuls saraf menambah kekebalan tubuh melindungi keseimbangan garam-garam mineral menolong sintetik rna serta dna
Vitamin B12 bersumber : hati, ikan, susu serta olahannya, daging, telur serta rumput laut
Khasiat: mengelak rosaknya saraf membentu pembentukan sel darah merah membuat lancar metabolisme sistem tubuh merubah karbohidrat, protein serta lemak jadi tenaga yang jelas, makan makanan berkhasiat.
Faedah Dan Khasiat Dari VIT. B1, B6 serta B12 tersebut ?
Sumber Vitamin B: beras merah, kuning telur, ikan, kacang-kacangan serta gandum
Khasiat: membuat lancar metabolisme membuat lancar peredaran darah mengoptimumkan kegiatan kognitif serta manfaat otak mengelak terjadinya rusaknya saraf memulihkan masalah saraf pusat serta pinggir
Sumber Vitamin B6: ragi kering, daging, hati, ginjal, ikan, lemak, kacang-kacangan, beras tumbuk
Khasiat: membuat lancar metabolisme menolong penghantaran impuls saraf menambah kekebalan tubuh melindungi keseimbangan garam-garam mineral menolong sintetik rna serta dna
Vitamin B12 bersumber : hati, ikan, susu serta olahannya, daging, telur serta rumput laut
Khasiat: mengelak rosaknya saraf membentu pembentukan sel darah merah membuat lancar metabolisme sistem tubuh merubah karbohidrat, protein serta lemak jadi tenaga yang jelas, makan makanan berkhasiat.
No comments:
Post a Comment