Monday, 30 September 2013

Resepi Kari Ikan Abah

Ini bukan gambar sebenar, saya tidak sempat ambil gambar  kari ikan yang abah masak, sebab masa tu kami sedang menikmati kelazatan resepi Kari Ikan Abah
 
Hari Ahad lepas abah ajar saya masak kari ikan semasa abah bujang dulu (masa belajar dulu-dulu). Kari ikan yang abah nak ajar ini ada perubaha sedikit, sebab ada penambahan dari rempah special dari kawan arwah Tok Man (Abah punya ayah). Rempah ini abah namakan Rempah Ali Taiping. Apabila saya, qistina, dan mama makan kari abah masakan, rasanya sangat sedap. Muhamad si bijak tu pula makan bertambah-tambah. OK mari saya tunjukan bagaimana cara memasakannya.
 
Bahan-Bahan:
  1. 6 ekor ikan kembung sederhana besar
  2. 8 ulas bawang merah dan dihiriskan
  3. 5 ulas bawang putih dihiriskan
  4. 5 Sudu besar rempah kari ikan
  5. 1 Sudu besar rempah Ali taiping
  6. ½ gelas air asam jawa
  7. 2 tangkai daun kari
  8. 2 biji tomato
  9. 8 biji kacang bendi
  10. 1 Kotak santan
  11. Halba Campur
  12. Garam bukit secukup rasa
Cara
 
Panaskan minyak dan masukkan halba campur. Apabila berbau harum, dengan cepat masukan bawang yang dihiris untuk menumis dan daun kari Kemudian masukkan rempah kari ikan rempah Ali bersama-sama air asam jawa. Masak sehingga hilang bau rempah, masukkan sedikit air supaya rempah tidak kering. Kemudian tambah Santan dan 2 cawan air, biar sehingga mendidih. Lebih kurang 5 hingga 10 minit masuk ikan. Biarkan ikan itu masak dan masukan tomato dan bendi. Akhir sekali masukan garam bukit sehingga rasanya memuaskan biarkan sehingga 2-3 minit. Cubalah

No comments:

Post a Comment